Przepisy Extra

Musztardowy camembert z grilla

Ten pochodzący z Normandii we Francji ser jest niezwykle popularnym produktem, często goszczącym na grillowym ruszcie.

Podpieczenie serowego krążka na grillu ma na celu dołożenie do świetnego smaku sera nowej nuty. Ten nowy smak może mieć różną intensywność, w zależności od mocy produktu dodanego do sera. Często tym produktem nadającym nowy smak są różne warzywa np. papryka lub czosnek.

Zioła to również częsty dodatek do sera camembert na grillu. Warto także spróbować takiego sera na słodko. Ten smak można uzyskać dodając do sera np. miód. Czytaj więcej

W naszym przepisie do uzyskania nowego smaku sera camembert użyto musztardy, która jak wiadomo jest przyprawą. Można powiedzieć, że przygotowanie tego przepisu na ser jest dziecinnie proste!

Przygotowaną wg przepisu marynatą na bazie musztardy smaruje się ser, a następnie piecze w folii aluminiowej. Tylko tyle i... gotowe :)

Ser grillowany z musztardą charakteryzuje się specyficznym, wyrazistym smakiem i aromatem.

Polecamy!

Składniki:

2 serki camembert naturalne (2 x 80 g)
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do miseczki przełożyć musztardę i sok z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Gotową musztardową marynatą posmarować serki camembert i zawinąć w aluminiową folię (ser położyć na błyszczącej stronie folii i każdy zawinąć osobno).

Tak przygotowany ser położyć na rozgrzanym ruszcie grilla. I grillować z dwóch stron, po około 5 minut z każdej strony.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.