Ten pochodzący z Normandii we Francji ser jest niezwykle popularnym produktem, często goszczącym na grillowym ruszcie.
Podpieczenie serowego krążka na grillu ma na celu dołożenie do świetnego smaku sera nowej nuty. Ten nowy smak może mieć różną intensywność, w zależności od mocy produktu dodanego do sera. Często tym produktem nadającym nowy smak są różne warzywa np. papryka lub czosnek.
Zioła to również częsty dodatek do sera camembert na grillu. Warto także spróbować takiego sera na słodko. Ten smak można uzyskać dodając do sera np. miód. Czytaj więcej
W naszym przepisie do uzyskania nowego smaku sera camembert użyto musztardy, która jak wiadomo jest przyprawą. Można powiedzieć, że przygotowanie tego przepisu na ser jest dziecinnie proste!
Przygotowaną wg przepisu marynatą na bazie musztardy smaruje się ser, a następnie piecze w folii aluminiowej. Tylko tyle i... gotowe :)
Ser grillowany z musztardą charakteryzuje się specyficznym, wyrazistym smakiem i aromatem.
Polecamy!
Do miseczki przełożyć musztardę i sok z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Gotową musztardową marynatą posmarować serki camembert i zawinąć w aluminiową folię (ser położyć na błyszczącej stronie folii i każdy zawinąć osobno).
Tak przygotowany ser położyć na rozgrzanym ruszcie grilla. I grillować z dwóch stron, po około 5 minut z każdej strony.
Smacznego.