Na grillu można piec różne produkty. Najczęściej na rozgrzanym ruszcie królują kiełbasy, mięsa, drób oraz warzywa. Ostatnio bardzo popularne stały się także owoce z grilla...
Najczęściej są to jabłka, niekiedy gruszki, a nawet banany. Ale to na pewno nie wszystkie owoce, które można przygotować na grillu.
My proponujemy wypróbować przepis na ananasa z grilla. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Grillowany ananas to pyszny deser, który osłodzi czas spędzony podczas imprezy na świeżym powietrzu. Czytaj więcej
Ananas z grilla - to strzał w dziesiątkę! Gdyż ten słodki i soczysty owoc świetnie smakuje na ciepło, podany prosto z rozgrzanego rusztu. Podczas grillowania ma on bardzo przyjemny zapach. Smakuje fenomenalnie podany na ciepło z dodatkiem śmietankowych lub waniliowych lodów.
To ciekawy i lekki deser na ciepłe, wakacyjne dni. Taki ananas jest rozchwytywany przez dorosłych i przez dzieci.
To coś specjalnego nie tylko dla miłośników ananasa - warto się przekonać!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Z ananasa odciąć górną i dolną część, a następnie obrać nożem boki ananasa. Obranego ananasa pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (wyjdzie 6-7 plastrów), a następnie z każdego plastra wykroić nożem stwardniały środek.
Każdy plasterek ananasa skropić sokiem z cytryny. Cukier i mielony imbir razem wymieszać, a następnie posypać plasterki ananasa. Każdy plasterek zawinąć osobno w aluminiową folię. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie zawinięte w aluminiową folię plasterki ananasa położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po około 5-10 minut z każdej strony.
Ananasa z grilla można podawać jako deser z dodatkiem bitej śmietany lub z dodatkiem lodów. Całość można polać polewą czekoladową lub mlekiem wściekłej krowy.
Smacznego.