Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć szczyptą kurkumy, gałki muszkatołowej, imbiru, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić.
Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ziarenka jałowca, wodę, białe wino, zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Gruszki obrać ze skórki i oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do mięsa, wymieszać i dusić jeszcze (jeśli gruszki są twarde to 10 minut, a jeśli miękkie to 5 minut).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę oregano, natki zielonej pietruszki i ponownie razem wymieszać.
Podawać na ciepło z kaszą bulgur lub inną ulubioną i dowolnym dodatkiem obiadowym.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.