Jeśli macie łopatkę wieprzową i nie bardzo wiecie co z niej zrobić??
To my podpowiadamy: łopatkę w sosie z porem :)
Jest to danie jednogarnkowe, tyle tylko, że z... patelni ;) Jest łatwe, proste i dosyć szybkie do przygotowania. Ale jak to w przypadku mięsa bywa potrzebujemy zawsze czasu, aż mięsko się nam udusi, czyli zrobi się miękkie, soczyste i będzie rozpływać się w ustach...
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plastry. Obsypać szczyptą kurkumy, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć łopatkę i zrumienić.
Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i dusić pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu.
Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 4 łyżkach zimnej wody, wlać do łopatki z porem, dokładnie rozmieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i ponownie razem wymieszać.
Podawać na gorąco z kulkami ryżu i dodatkiem np. duszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, a na koniec posypać szczypiorkiem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.