Karczek i dynia - hmm... czy można coś fajnego z tych produktów wyczarować w kuchni?? Okazuje się, że tak! :)
Przepyszny gulasz z soczystymi kawałkami karczku zanurzonymi w aromatycznym dyniowym sosie - mmm... brzmi super prawda? :) I tak też to smakuje!
Ten gulasz można zaliczyć do dań zdrowych i dietetycznych, gdyż zawiera on zdrowe, pełne witamin i potrzebnych nam minerałów warzywa: dynię, cebulę i czosnek, a także nie ma tutaj ani grama mąki pszennej, o której ostatnio za dobrze się nie mówi...
Do tego jest łatwy i dosyć szybki do przygotowania. No i chyba tani ;)
Można go podawać na różne sposoby, z różnymi produktami i dodatkami: z ziemniakami, ryżem, kaszą, małosolnymi ogórkami, surówką z kiszonej kapusty, z pekinki, z marchewki lub z selera na słodko... jak to mówią do koloru i do wyboru ;) Czytaj więcej
Dynia dodaje tutaj fajnego smaku, a odpowiednie dodane do niej przyprawy nadają gulaszowi wspaniałego aromatu. Sam sos staje się aksamitnie gładki... po prostu uczta dla podniebienia!
Taki gulasz jest idealny na obiad w każdym sezonie.... tzn. jak tylko mamy pod ręką dynię ;)
A jesienią, jak dyni pełno jest obok nas - to na taki gulasz obowiązkowo trzeba się skusić! A zimą, żeby nas tak porządnie rozgrzał proponuję dodać dużą szczyptę pieprzu, ostrej papryki w proszku i imbiru, a można pokusić się nawet o szczyptę cynamonu ;)
Smacznego :)
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć mięso do miski, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli, kolorowego pieprzu i razem wymieszać. W rondlu rozgrzać olej, przełożyć mięso i zrumienić. Na koniec dodać listek laurowy i wlać wodę. Wymieszać, zagotować i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i jeszcze razem smażyć. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Na koniec dyniowy sos przelać do rondla z mięsem. Dodać szczyptę koperku, tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać. Przyprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco np. z ryżem i duszoną czerwoną kapustą.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.