Żołądki drobiowe zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut. Następnie opłukać, wrzucić do gotującej się wody i ugotować.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Cukinię opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i razem smażyć.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Żołądki wyciągnąć z wody, ostudzić i pokroić. Następnie razem czosnkiem przełożyć do cebuli z cukinią. Dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wlać około 1 ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie razem wymieszać. Dodać szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz kilka kropel sosu sojowego. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniaczkami i kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką, całość posypać natką zielonej pietruszki – pychotka – najlepiej smakuje na świeżym powietrzu – polecam na wakacyjny obiad :)
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.