Okrągłe biszkopty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a migdały (w skórce) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Biszkopty wymieszać z migdałami, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać suche składniki i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Smażyć na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i galaretki pomarańczowe w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na ostudzone ciasto, na niej rozłożyć herbatniki i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Galaretki truskawkowe wsypać do 750 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę truskawkową wylać na herbatniki i całość włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.