Przepisy Extra

Jabłecznik z galaretką na spodzie z białek

Składniki:

Spód z białek:
4 białka
1/2 szklanki cukru
15 dag okrągłych biszkoptów
5 dag migdałów (w skórce)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 galaretki pomarańczowe
Dodatkowo:
ok. 12 dag herbatników
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Okrągłe biszkopty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a migdały (w skórce) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Biszkopty wymieszać z migdałami, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać suche składniki i kilka kropli aromatu migdałowego. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Smażyć na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i galaretki pomarańczowe w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na ostudzone ciasto, na niej rozłożyć herbatniki i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretki truskawkowe wsypać do 750 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę truskawkową wylać na herbatniki i całość włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ślicznie dziękuję za komentarz i cieszę się że ciasto smakowało :)
Dorota [2013-02-18 10:32:16]
Polecam, placek szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Małgorzata.P. [2013-02-16 10:38:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.