Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą ostrej papryki w proszku, oprószyć nią kawałki wołowiny i obsmażyć na smalcu. Do dużego garnka wlać 2 litry wody, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zagotować i przełożyć kawałki wołowiny. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z wołowiną, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 20 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię gdzie smażyła się wołowina i zeszklić. Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do cebuli przełożyć papryki i czosnek, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie całość przełożyć do garnka z wołowiną. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek. Razem wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut.
Do szklanki wlać 5 łyżek wody, wsypać mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszać. Następnie wlać do garnka i wymieszać. Zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Do miseczki przełożyć śmietanę i musztardę. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, majeranku, tymianku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Razem wymieszać, przełożyć do garnka i dokładnie razem wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.