Zapiekanka ziemniaczana to fajny pomył na obiad w ponure, mokre i zimne jesienne dni...
Jest ona bogata w różnorodne składniki: ziemniaki, marchewkę, kapustę, paprykę, cebulę, por, czosnek, suszone grzybki, pietruszkę - dzięki czemu wniesie ona do naszego organizmu dużo witamin i jakże potrzebnych nam w tym sezonie minerałów. A dodatek ziół i wędlin wzbogaci smak naszej jednogarnkowej potrawki - mniam!
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Kapustę opłukać i drobno posiekać. Białą i czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Kiełbasę, wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Suszone grzyby (najlepiej same kapelusze) pokruszyć lub wcześniej je namoczyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, marchew, paprykę, kapustę, cebule, por, czosnek, kiełbasę, boczek, słoninę i grzyby. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, przyprawy gyros, majeranku, tymianku, cząbru, pieprzu czosnkowego, soli i pokrojonej natki zielonej pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na dno dużego rondla wlać olej, przełożyć ziemniaki z dodatkami i lekko ucisnąć w rondlu. Na górze zapiekanki ułożyć liście laurowe i przykryć pokrywką rondel. Piec przez około 70 minut na średnim ogniu.
Jesienną zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem maślanki lub dowolnej surówki (np. z kiszonej kapusty).
Smacznego.