Nowy jesienny smaczek, i do tego jaki smakowity?? ;)
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kalafiora, pieczarek, białej kapusty, wędzonego boczku, trochę wędzonej słoninki... tak dla smaku i aromatu ;)
To jednogarnkowe danie jest proste do zrobienia, dosyć tanie i dużo wychodzi - spory rondel - także można się zdrowo najeść - obiad z kilkoma dokładkami lub obiad na dwa dni ;) Wasz wybór! ;) Czytaj więcej
Świetnie smakuje ona z dodatkiem ogórków kiszonych. Ale sama w sobie jest też wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Zapewniam, że takie danie obiadowe będzie wspaniałym pomysłem na obiad, i to obiad o każdej porze roku :)
Smacznego!
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Białą kapustę i por opłukać i pokroić (por w półplasterki). Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kalafiora, pieczarki, białą kapustę, pora, wędzony boczek i wędzoną słoninę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Do dużego rondla wlać olej, przełożyć przygotowane składniki i ucisnąć. Na górę zapiekanki położyć lisice laurowe. Przykryć rondel i położyć na średnim ogniu, piec przez około 60 minut.
Zapiekankę podawać z dodatkiem kiszonych ogórków.
Smacznego.