Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z kiszonymi warzywami

Taka zapiekanka to kolejny fajny i sprawdzony pomysł na wykorzystanie warzyw z zakwasu na czerwony barszcz :)

Jak się okazuje zakwas na czerwony barszcz możemy przygotować nie tylko z samych czerwonych buraków, ale można wzbogacić go o obecność innych zdrowych i cennych dla naszego organizmu warzyw: myślę tutaj o marchewce, pietrusze, selerze, cebuli i czosnku... Waśnie takie warzywa gościły u mnie razem z czerwonymi buraczkami w naczyniu kamiennym przez około tydzień, potem zakwas odlałam, a z pozostałych kiszonych warzyw zrobiłam pożywną zapiekankę :)

I tym oto sposobem stała się ona tania i szybka, bo nie trzeba drugi raz kupować, obierać i kroić warzyw - tylko korzystamy już z "gotowych" ;) Czytaj więcej

Wzbogaciłam ją jedynie o słodką białą kapustkę, cebulkę, aromatyczny wędzony boczek i podnoszące walory smakowe - przyprawy... a trochę tego było ;)

Gdy nasz buraczany zakwas czeka spokojne na Wigilię, my z kiszonych warzyw przygotowujemy dużą ilość przepysznej i zdrowej zapiekanki - która powinna nam wystarczyć na dwa dni, no chyba że nam za bardzo zasmakuje i dokładek nie będzie końca ;)

A mając już obiad na dwa dni, jesteśmy "wolni" od gotowania i spokojnie możemy kontynuować świąteczne porządki lub wypieki - mam tu na myśli wszelkiego rodzaju pierniki i pierniczki - mniam :)

Zapiekanka wygląda i pachnie cudnie - dlatego zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z kiszonymi warzywami

Składniki:

Zapiekanka:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 kg kiszonych warzyw (np. z zakwasu na czerwony barszcz)
50 dag wędzonego boczku
25 dag białej kapusty
15 dag cebuli
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
majeranek
tymianek
sól
pieprz
1 liść laurowy
natka zielonej pietruszki (suszona)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półplasterki. Kiszone warzywa (u mnie czerwone buraki, marchew, pietruszka, seler, cebula i czosnek - warzywa z zakwasu na czerwony barszczu) pokroić w paski. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kiszone warzywa, wędzony boczek, białą kapustę i cebulę. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozgniecionego w palcach majeranku, tymianku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do dużego rondla wysmarowanego olejem. Na górze zapiekanki położyć listek laurowy i posypać rozgniecioną w palcach natką zielonej pietruszki. Rondel przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Podawać na gorąco z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Podane składniki wystarczą na około 8 dużych porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.