Przepyszne, kolorowe i warstwowe ciasto z truskawkami - mniam :)
Cudnie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest wykonane w tortownicy, zatem śmiało może być podane jako wakacyjny tort :)
Dobrze schłodzony świetnie gasi pragnienie. A ma on w sobie orzeźwiający sok z cytryny i rzeczywiście czuć to orzeźwienie. Sok z cytryny można też zastąpić sokiem z limonki, a cały torcik dodatkowo udekorować listkami melisy...
500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie śmietankowe z kakao do ciast, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej herbatniki. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową, a na niej rozkładać biszkopty, nasączone w mleku i odstawić do ostudzenia.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, ponowie razem zmiksować i wylać na biszkopty. Włożyć na około 15 minut do lodówki.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić je na połowę i ułożyć na masie jogurtowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę truskawkową wylać na truskawki i całe ciasto włożyć na noc do lodówki.
Smacznego.