Przepisy Extra

Jogurtowiec z masą budyniową i truskawkami

Przepyszne, kolorowe i warstwowe ciasto z truskawkami - mniam :)

Cudnie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest wykonane w tortownicy, zatem śmiało może być podane jako wakacyjny tort :)

Dobrze schłodzony świetnie gasi pragnienie. A ma on w sobie orzeźwiający sok z cytryny i rzeczywiście czuć to orzeźwienie. Sok z cytryny można też zastąpić sokiem z limonki, a cały torcik dodatkowo udekorować listkami melisy...

Jogurtowiec z masą budyniową i truskawkami

Składniki:

Masa budyniowa z kakao:
750 ml mleka
10 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe (z cukrem)
½ łyżki kakao do ciast
Masa jogurtowa:
70 dag jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
1 ½ łyżki żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
6 dag herbatników
10 dag biszkoptów
7 łyżek mleka
2 galaretki truskawkowe
60 dag truskawek
sok z cytryny

Sposób wykonania:

500 ml mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie śmietankowe z kakao do ciast, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej herbatniki. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową, a na niej rozkładać biszkopty, nasączone w mleku i odstawić do ostudzenia.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć na bok. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, ponowie razem zmiksować i wylać na biszkopty. Włożyć na około 15 minut do lodówki.

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić je na połowę i ułożyć na masie jogurtowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą galaretkę truskawkową wylać na truskawki i całe ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.