Prezentujemy przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakaowe z masą budyniową o smaku waniliowym, na której rozłożono warstwę owocową z przepysznych i niezwykle zdrowych czarnych jagód... mniam :)
Ciasto kakaowe, a więc dominującym smakiem i zapachem będzie kakao, ale aromatu doda także budyń waniliowy, najważniejszy składnik białej masy, która jest wyłożona na ciasto. Górną część ciasta stanowią czarne jagody, pokryte startym na tarce brązowym ciastem kakaowym - hmm... ta całość brzmi niezwykle smakowicie :)
Po upieczeniu i przekrojeniu ciasta ujrzymy bardzo ciekawy widok: brązowy podkład, na nim biała warstwa budyniu, przechodząca delikatnie w ciemniejszą warstwę rozpuszczających się czarnych jagód i znowu brązowa, zewnętrzna, górna warstwa ciasta. Czytaj więcej
Zachęcamy do wykonania tego pysznego, warstwowego ciasta. Szczególnie w sezonie jagodowym warto o nim pamiętać i przynajmniej raz w roku na ten kruchy, kakaowy wypiek się skusić.
Ciasto jest idealne na niedzielny stół, jak i do herbatki lub kawy w zwykłe, robocze dni ;) Taki kawałek ciacha z jagodami osłodzi nam każde wakacyjne popołudnie, kiedy zmęczeni wrócimy z pracy...
Przepis na to ciasto jest dość szybki w wykonaniu i tani. Problemów raczej nic nam tu sprawić nie powinno, zatem do dzieła :)
Udanego wypieku i smacznego!
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. ¾ ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać śmietanę, budynie waniliowe w proszku, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na kakaowe ciasto.
Jagody opłukać, osuszyć i rozłożyć na białej masie. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.