Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę pszenną, dodać masło, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść i schłodzić.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Następnie pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
¾ mleka wlać do garnka, wsypać cukier, cukier waniliowy, razem wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie razem wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Na koniec do gorącego budyniu przełożyć jabłka i wymieszać łyżką.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ¾ kruchego kakaowego ciasta i nakłuć widelcem. Następnie przełożyć gorącą masę budyniową z jabłkami, a na górę zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.