Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypać cukier i dalej ubijać, potem dodać żółtka i jeszcze ubijać. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Gotowe ciasto biszkoptowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy do pieczenia (25/35 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Następnie ostudzić.
Do wody wlać przecedzony sok z cytryny, wymieszać i skropić ostudzony biszkopt.
Banany obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i rozłożyć na biszkopcie. Żółte galaretki wsypać do wrzącej 1,2 litra wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić, a gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na banany. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do niej jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, wcześniej rozpuszczoną w 8 łyżkach gorącej wody, zmiksować. Na koniec dodać startą na tarce czekoladę mleczną i razem ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na stężało galaretkę. Schłodzić.
Smacznego.