Przepisy Extra

Kakaowy bananowiec z masą straciatella

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
sól
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
2 łyżki wody (letniej)
2 łyżki soku z cytryny
Banany z galaretką:
1 kg bananów
sok z cytryny
3 galaretki cytrynowe (a najlepiej bananowe)
Masa straciatella:
500 ml śmietany 30%
20 dag jogurtu naturalnego
10 dag czekolady mlecznej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki żelatyny

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypać cukier i dalej ubijać, potem dodać żółtka i jeszcze ubijać. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać. Gotowe ciasto biszkoptowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy do pieczenia (25/35 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Następnie ostudzić.

Do wody wlać przecedzony sok z cytryny, wymieszać i skropić ostudzony biszkopt.

Banany obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i rozłożyć na biszkopcie. Żółte galaretki wsypać do wrzącej 1,2 litra wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić, a gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na banany. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do niej jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, wcześniej rozpuszczoną w 8 łyżkach gorącej wody, zmiksować. Na koniec dodać startą na tarce czekoladę mleczną i razem ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na stężało galaretkę. Schłodzić.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pyszne ciasto, moje dzieci je uwielbiają :) Zrobiłam ostatnio na Dzień Dziecka w wersji truskawkowej, czyli zamiast bananów truskawki, ale dałam zieloną galaretkę - fajnie to wyglądało, bardzo kuszące, na drugi dzień nie było śladu po wypieku ;)
ZuZa41 [2024-06-04 12:16:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.