Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć na rozgrzane klarowane masło i zeszklić. Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.
Następnie zalać 1 litrem wody (lub bulionu), dodać liście laurowe oraz opłukane i pokrojone listki lubczyku. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut.
Młode liski pokrzyw umyć, osuszyć i pokroić (w rękawiczkach). Przełożyć do zupy, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez 2 minuty, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wyjąć listki laurowe i całość zmiksować blenderem.
Na koniec do zupy dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny, szczyptę tymianku oraz gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w tzw. ósemki. Jajka rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą krem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.