Przepisy Extra

Zupa krem z pokrzyw

Składniki:

Zupa:
15 dag cebuli
1 łyżka klarowanego masła
25 dag ziemniaków
5 dag selera
2 liście laurowe
kilka listków lubczyku
ok. 5 dag pokrzyw (młode listki)
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sos sojowy
sok z cytryny
tymianek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Dodatkowo:
4 jajka

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie przełożyć na rozgrzane klarowane masło i zeszklić. Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.

Następnie zalać 1 litrem wody (lub bulionu), dodać liście laurowe oraz opłukane i pokrojone listki lubczyku. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut.

Młode liski pokrzyw umyć, osuszyć i pokroić (w rękawiczkach). Przełożyć do zupy, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez 2 minuty, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wyjąć listki laurowe i całość zmiksować blenderem.

Na koniec do zupy dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny, szczyptę tymianku oraz gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w tzw. ósemki. Jajka rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą krem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.