Zdarza się, że nie bardzo wiadomo co można podać do ziemniaków w drugim daniu na obiad. Proponuję spróbować i ugotować taką przystawkę: kapusta kiszona z dodatkiem czerwonej fasolki oraz dodatków i aromatycznych przypraw...
To bardzo fajna, wyrazista potrawa o wiodącym, charakterystycznym smaku i zapachu kapusty kiszonej oraz przypraw - mniam :) Czytaj więcej
Kapustę kiszoną wypłukać. Przełożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, zalać zimą wodą i ugotować do miękkości (gotować przez około 90 minut). Następnie odcedzić i wyciągnąć liście laurowe. Dodać czerwoną fasolkę z puszki wraz z zalewą i razem wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1 ½ szklankę zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Następnie wlać do kapusty. Razem wymieszać, zagotować i chwilkę pogotować.
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka smaku. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Na koniec dodać szczyptę majeranku i razem wymieszać.
Gotową kapustę podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.
Smacznego.