Przepisy Extra

Karczek duszony z cebulą i czosnkiem w sosie własnym

Miękkie i soczyste mięso z patelni, czyli mój ulubiony karczek :)

Sposób na to obiadowe danie jest bardzo prosty, łatwy i dosyć tani. Składników do jego wykonania potrzeba niewiele, a efekt jest naprawdę zdumiewający.

Mięso jest miękkie, a sosik delikatny. Można podawać z ziemniaczkami, ryżem lub z kaszą tak jak u mnie ;)

Tak przygotowane mięso smakuje nawet najmłodszym.

Smacznego.

Składniki:

50 dag karczku wieprzowego
3 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz czarny
1 ząbek czosnku
5 dag cebuli (1 mała)
1 szklanka wody
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry na około 4 sztuki. Każdy płat mięsa obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Dodać olej, razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc (ewentualnie na kilka godzin).

Na drugi dzień karczek obsmażyć na patelni z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półkrążki. Do obsmażonego karczku dodać czosnek i cebulę, chwilę razem smażyć, aby warzywa ładnie się zarumieniły. Wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

Plastry karczku podawać z kaszą, polane sosem własnym i ulubioną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Robiłem dwa razy z tego przepisu karczek już, bardzo dobry. Za drugim razem trochę zmieniłem do koloru i smaku dodałem czerwoną paprykę, por i pieczarki, tak po garści pokrojonego. Dla rodzinki super danie!
Piotr [2024-06-06 11:41:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.