Miękkie i soczyste mięso z patelni, czyli mój ulubiony karczek :)
Sposób na to obiadowe danie jest bardzo prosty, łatwy i dosyć tani. Składników do jego wykonania potrzeba niewiele, a efekt jest naprawdę zdumiewający.
Mięso jest miękkie, a sosik delikatny. Można podawać z ziemniaczkami, ryżem lub z kaszą tak jak u mnie ;)
Tak przygotowane mięso smakuje nawet najmłodszym.
Smacznego.
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry na około 4 sztuki. Każdy płat mięsa obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Dodać olej, razem wymieszać i włożyć do lodówki na noc (ewentualnie na kilka godzin).
Na drugi dzień karczek obsmażyć na patelni z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półkrążki. Do obsmażonego karczku dodać czosnek i cebulę, chwilę razem smażyć, aby warzywa ładnie się zarumieniły. Wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Plastry karczku podawać z kaszą, polane sosem własnym i ulubioną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.