Ten aromatyczny i pyszny karp tak dobrze smakuje tylko raz w roku - tylko w Wigilię - w ten magiczny dzień można go jeść na wiele sposobów, ale najsmaczniejszy jest chyba smażony w tradycyjnej złotej panierce z bułki tartej - mniam!
Smacznego :)
Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.
Smacznego.