Przepisy Extra

Karp wigilijny

Ten aromatyczny i pyszny karp tak dobrze smakuje tylko raz w roku - tylko w Wigilię - w ten magiczny dzień można go jeść na wiele sposobów, ale najsmaczniejszy jest chyba smażony w tradycyjnej złotej panierce z bułki tartej - mniam!

Smacznego :)

Składniki:

1 karp
sok z cytryny
sól
pieprz
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
popieram - dzięki cebulce karp ma świetny smak, z czosnkiem jeszcze nie próbowałam
Pliszka [2009-12-21 09:45:16]
ja do karpia kroję cebulę i czosnek i na 24godziny zostawiam w lodówce a potem do panierki JEST REWE;LACYJNY:)
BOGNA [2009-12-05 19:33:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.