Przepisy Extra

Nototenia w złotej panierce

Składniki:

60 dag nototeni (ok. 5 sztuk)
mleko (do moczenia ryby)
ok. 5 łyżek mąki pszennej
imbir
bazylia
tymianek
natka zielonej pietruszki
lubczyk
sól (himalajska)
pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
olej (do smażenia)

Sposób wykonania:

Nototenię rozmrozić, rozciąć do końca brzuszki, dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i zostawić w nim na około 60 minut (dzięki temu pozbędziemy się nieprzyjemnego posmaku mrożonek, a nasza rybka będzie delikatna w smaku). Później rybę wyciągnąć z mleka, odciąć płetwy, oskrobać z łusek, opłukać i osuszyć.

Mąkę pszenną wsypać na talerz. Dodać do niej szczyptę imbiru, bazylii, tymianku, natki zielonej pietruszki, lubczyku, soli, pieprzu i całość razem wymieszać. Następnie nototenię obtoczyć w mące z przyprawami i zrumienić na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami i surówką np. z kapusty pekińskiej.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.