Karpia dokładnie opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą (od wewnątrz i od zewnątrz) i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Następnie pokroić w dzwonka.
Do jajka dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, kurkumy i razem rozmieszać widelcem. Do mąki pszennej dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, cynamonu i razem wymieszać.
Karpia maczać w rozmąconym jajku, a następnie w mące z przyprawami. Zrumienić na gorącym oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W miseczce rozmieszczać olej z miodem i polać zrumienionego karpia. Posypać płatkami migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco z ziemniaczkami i kapustą.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.