Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki, tak aby kostka znajdowała się w środku. Tak przygotowane żeberka przełożyć do miski. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki, majeranku, tymianku, mielonego kminku, soli, pieprzu, kilka kropel sosu sojowego i olej. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do żeberek przełożyć cebulę i czosnek. Całość razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny (a najlepiej na 24 godziny).
Na patelni rozgrzać olej, z żeberek zdjąć czosnek i cebulę. Położyć na oleju, zrumienić z każdej strony, a następnie wyciągnąć żeberka z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Do żaroodpornego naczynia przelać tłuszcz z patelni, przełożyć żeberka, a następnie cebulę z czosnkiem.
Do miseczki przełożyć miód, musztardę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać, polać żeberka i na górę położyć liście laurowe. Przykryć pokrywką i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.
Żeberka można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z kapusty pekińskiej lub kiszonej.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.