Przepisy Extra

Kasza gryczana z dynią i wędzonym boczkiem

Przepyszne, kolorowe, zdrowe danie z pełną błonnika kaszą gryczaną. Do tego bogata w witaminy i minerały królowa dynia, cebulka, czosnek, wędzony boczuś i dużo aromatycznych i rozgrzewających przypraw. Jest to danie do zrobienia w kilka chwil, dosłownie w 20-30 minut! Do tego jest tanie i inne niż nasze tradycyjne, codzienne posiłki. Mało składników, a dużo jedzenia ;) Idealne na jesienne i zimowe obiady, gdyż podniesie naszą odporność! Ma w sobie kolory lata :) Danie z jednej patelni - polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

30 dag kaszy gryczanej (3 woreczki)
30 dag dyni (waga po obraniu)
10 dag cebuli
30 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
imbir
oregano
majeranek
sól
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 12 minut.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na małym ogniu na patelni teflonowej. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do lekko zrumienionego boczku. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczką. Następnie razem z kaszą gryczaną i dynią przełożyć na patelnię. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu jeszcze przez 1 minutkę. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, imbiru, oregano i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.