Bardzo proste, tanie, pyszne i sycące danie z kaszą jaglaną. To danie jest idealne dla zabieganych przed Świętami, zapracowanych, ale i dla tych, którym nie chce się gotować lub nie mają pomysłu na obiad ;) A to nasze danie można zrobić w zaledwie 20 minut...
Jest to danie z patelni, czyli dużo mycia tutaj nie będziemy mieli. Czytaj więcej
A kasza jaglana jest bardzo zdrowa, podobno zaleca się, abyśmy o niej pamiętali chociaż raz w tygodniu, a najlepiej dwa :)
Jak widać na zdjęciu danie jest kolorowe, a ja dopowiem, że jeszcze smaczne! ;) U nas zniknęło z patelni w błyskawicznym tempie ;)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. 2 szklanki wody wlać do garnka i zagotować. Wodę posolić, wsypać kaszę jaglaną i gotować przez około 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i razem zrumienić na małym ogniu.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać, olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do cebuli przełożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i szczyptę Vegety. Razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie zalać wodą, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec do warzyw przełożyć kaszę jaglaną i boczek ze słoniną. Wymieszać i podsmażyć jeszcze razem na patelni przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę soli, kolorowego pieprzu, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.