Przepisy Extra

Papryka faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Papryka z pełnym brzuszkiem ;) To smaczne, pożywne i sycące papryki bogate w kaszę jaglaną, mieloną łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek i przyprawy.

Jeśli znudziły Wam się już mielone kotlety, to właśnie mielone mięso możecie wrzucić do farszu i przygotować takie smakowite paprykowe kąski :)

Taka papryka jest prosta i łatwa do przygotowania, a także szybko się zapieka, więc na dobry obiad wcale długo nie trzeba będzie czekać!

Jest to dosyć ciekawa propozycja na smaczne wykorzystanie kaszy jaglanej, która ostatnio zostaje w cieniu, mało kto z niej coś robi..., a szkoda, bo jest ona bardzo zdrowa!

Kasza jaglana jako jedna z nielicznych kasz ma działanie zasadotwórcze, i dzięki temu odgrywają dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (dlatego skutecznie walczy ze zgagą).

Dodatkowo przypisuje się jej właściwości antywirusowe, i jest dobrym domowym lekarstwem na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ma działanie rozgrzewające i z tego powodu zalecana jest osobom, którym w zimie jest ciągle zimno. Ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie (a to ze względu na krzemionkę, którą zawiera). Wspomaga pamięć i koncentrację (gdyż ma dużą zawartość witaminy E i lecytyny), czyli śmiało można się nią objadać przed egzaminami ;) Czytaj więcej

Do tego jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest zalecana osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.

Zachęcam zatem do jej przygotowania w postaci faszerowanych papryk... mmm jak pięknie pachnie w domu, jak one się zapiekają?! Sprawdźcie to koniecznie!

Smacznego :)

Składniki:

75 dag żółtej papryki (7 sztuk małych papryk)
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
50 dag łopatki wieprzowej (mielonej)
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kminek (mielony)
sól
pieprz
10 dag kaszy jaglanej (½ szklanki)
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka (suszona)
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju
ok. ½ szklanki wody

Sposób wykonania:

Z żółtej papryki odciąć górę (ale nie wyrzucać), środek oczyścić z pestek, całość opłukać i osuszyć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, przełożyć mieloną łopatkę wieprzową, dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.

Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. Do garnka wlać 2 szklankę wody, zagotować i posolić. Następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, żeby czosnek puścił sok. Następnie razem z kaszą jaglaną przełożyć na patelnie do mięsa. Dodać rozgnieciona w palcach zieloną pietruszkę i majeranek. Całość razem wymieszać. Nakładać łyżką do papryk i uciskać.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć na mim papryki. Podlać wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. I podawać na gorąco.

Podane składniki wystarcza na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.