Przepisy Extra

Makaron z kiełbasą i szpinakiem

Proste składniki, szybkie wykonanie, mało pracy, a dużo jedzenia - jak widać same zalety ma to danie makaronowe :)

Warto się skusić i przygotować "coś dobrego i smacznego z niczego" ;)

Gdy brak nam pomysłów lub czasu na gotowanie można skusić się na taką makaronowa pychotkę z prostymi, ale smacznymi dodatkami.

Smacznego.

Makaron z kiełbasą i szpinakiem

Składniki:

25 dag makaronu świderki
10 dag kiełbasy (dobrej gatunkowo)
½ łyżki smalcu
15 dag cebuli
10 dag szpinaku (mrożony)
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
12 dag sera camemberta (1 krążek)
szczypiorek

Sposób wykonania:

Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać do kiełbaski, wymieszać i chwilkę smażyć, aby cebula ładnie się zarumieniła. Następnie na patelnię przełożyć mrożony szpinak, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut, aby szpinak się rozmroził. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz sól i pieprz do smaku.

Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na patelnię. Całość razem wymieszać i podgrzewać jeszcze razem przez około 2 minutki.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Ser camembert pokroić w trójkąty (cienkie plasterki).

Gorące danie makaronowe rozłożyć na talerzach, na nim położyć kilka plasterków sera camemberta i posypać szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.