Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć mielone mięso, płatki owsiane, cebule, czosnek i surowe jajko. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i formować kuli wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kuli mięsne i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Do ½ szklanki wody dodać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do kuleczek. Całość razem wymieszać i zagotować. Powstały sos przyprawić do smaku sola, pieprzem i kilkoma kroplami przyprawy w płynie Maggi.
Z podanych składników wychodzi 20 pulpecików mięsnych.
Smacznego.