Do miski przełożyć mielone mięso. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek oraz szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kminku, kurkumy, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i kolorowego pieprzu. Całość razem wymieszać ręką.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Z masy mięsnej formować małe kuleczki, kłaść na rozgrzanym oleju i lekko zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie dodać do kulek mięsnych, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Bakłażana opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć niewielką ilością soli, wymieszać i zostawić na około 15 minut. Potem odcisnąć i dodać mięsa z cebulą. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minutki. Następnie wlać wodę, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec dodać szczyptę ziół prowansalskich, ponownie całość wymieszać i podawać na gorąco. Można serwować z makaronem (dowolnym grubym lub spaghetti), pieczonymi ziemniakami bądź ryżem (mile widziany brązowy).
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.