Przepisy Extra

Pulpeciki z rzodkiewką i koperkiem

Pulpeciki z rzodkiewką i koperkiem

Składniki:

ok. 50 dag mielonego mięsa
10 dag cebuli
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1 jajko (jak małe to można 2)
koperek (świeży, mrożony, suszony)
majeranek
sól
pieprz czarny
2-3 łyżki oleju
1 ½ szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Mielone mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki opłukać i również pokroić w małe kosteczki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Do miski z mielonym mięsem przełożyć cebulę, rzodkiewkę i czosnek. Dodać jajko, koperek (może być około ½ pęczka), szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, sól oraz pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać, rolować kulki - wielkości orzecha włoskiego – wychodzi około 20 pulpecików.

Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pulpeciki i zrumienić z każdej strony.

Następnie wlać 1 szklankę wody, zagotować i pogotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 6 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, wlać do duszących się pulpecików, dokładnie wymieszać i zagotować. Całość na patelni posypać jeszcze koperkiem i podawać z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniaczkami. Serwować z ulubioną surówką lub na szybko - ćwiartkami pomidora i plasterkami kiszonego ogórka.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.