Mielone mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki opłukać i również pokroić w małe kosteczki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Do miski z mielonym mięsem przełożyć cebulę, rzodkiewkę i czosnek. Dodać jajko, koperek (może być około ½ pęczka), szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, sól oraz pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać, rolować kulki - wielkości orzecha włoskiego – wychodzi około 20 pulpecików.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pulpeciki i zrumienić z każdej strony.
Następnie wlać 1 szklankę wody, zagotować i pogotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 6 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, wlać do duszących się pulpecików, dokładnie wymieszać i zagotować. Całość na patelni posypać jeszcze koperkiem i podawać z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniaczkami. Serwować z ulubioną surówką lub na szybko - ćwiartkami pomidora i plasterkami kiszonego ogórka.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.