Przepisy Extra

Paprykowe leczo

Paprykowe leczo

Składniki:

1 kg czerwonej papryki (waga po obraniu)
3 łyżki oleju
30 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy (mogą być też parówki)
5 dag wędzonej słoniny
20 dag cebuli
1 kg cukinii (waga po obraniu, np. z pestek)
½ kg pomidorów
3 ziarenka ziela angielskiego
10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
oregano
majeranek

Sposób wykonania:

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć paprykę i podsmażyć.

Wędzony boczek, kiełbasę (obraną z osłonki) i wędzoną słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć razem na dużą patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.

Cukinię opłukać, oczyścić z pestek, a jeśli ma twardą skórkę, to obrać. Następnie opłukać i pokroić w dużą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.

Do dużego garnka z papryką przełożyć całą zawartość patelni, cukinię i pomidory. Dodać ziarenka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od momentu zagotowania się składników. Na koniec dodać szczyptę oregano, majeranku, wymieszać i odstawić jeszcze pod przykryciem na około 10 minut.

Podawać na gorąco z bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Leczo
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.