Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć paprykę i podsmażyć.
Wędzony boczek, kiełbasę (obraną z osłonki) i wędzoną słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć razem na dużą patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
Cukinię opłukać, oczyścić z pestek, a jeśli ma twardą skórkę, to obrać. Następnie opłukać i pokroić w dużą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
Do dużego garnka z papryką przełożyć całą zawartość patelni, cukinię i pomidory. Dodać ziarenka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od momentu zagotowania się składników. Na koniec dodać szczyptę oregano, majeranku, wymieszać i odstawić jeszcze pod przykryciem na około 10 minut.
Podawać na gorąco z bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.