Co można zrobić jeszcze ze schabu oprócz popularnych kotletów schabowych i rolad?? Już podpowiadam :) Łatwy, szybki i tani gulasz z papryką - czerwoną i zieloną.
I jak się sami przekonacie, że wykorzystanie schabu do gulaszu - to bardzo trafne rozwiązanie, bo suchy schab w sosie stanie się miękki i soczysty. A towarzystwo kolorowych warzyw - papryk i cebuli w kurkumie - doda mu nie tylko uroku, ale i wspaniałego smaku - mniam :)
Z podanych składników wychodzi dosyć dużo gulaszu, także spokojnie możemy mieć obiad na dwa dni - w jeden dzień podajemy gulasz z ziemniaczkami i mizerią, a w drugi z kaszą i surówką z kiszonej kapustki - mmm... mniam - jak zdrowo i kolorowo! Rodzinka zadowolona i my też, bo na drugi dzień mamy trochę luzu z gotowaniem ;) Czytaj więcej
Taki gulasz świetnie sprawdza się w każdym sezonie, i letnim, i zimowym. Ograniczeń tutaj żadnych nie ma ;) Latem korzystamy ze świeżych warzyw, a zimą dodajemy więcej cebuli i możemy nasz gulasz wzbogacić o naturalny antybiotyk, jakim jest aromatyczny czosnek!
Taki gulasz ze schabu to danie dla ludzi ze smakiem :) I jest on doskonałym pomysłem na obiad, bo zajadają się nim wszyscy, i dorośli, i dzieci.
A co Wy powiecie na taki gulasz??
Zachęcam do gotowania i testowania ;) Czekam na Wasze komentarze :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Schab opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę kurkumy, razem wymieszać i przełożyć do schabu. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do schabu z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Wlać wodę, dodać listek laurowy i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Na koniec dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, mielonego kminku, ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i kolorowego pieprzu.
Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, następnie dodać kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa i warzyw, wymieszać, wlać do gulaszu i mieszając, całość zagotować. Na koniec można dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki.
Podawać z dowolną kaszą, ryżem lub z ziemniaczkami i białą duszoną kapustką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.