Fajny pomysł na wykorzystanie "bani" czyli dyni również na słodko :) Proponujemy kolorowy i miękki przekładaniec z kakaowego biszkoptu, masy dyniowej z cytrynową nutką, masy śmietankowo-jogurtowej, a wierzch ciasta ozdabia truskawkowa galaretka :)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie zmiksować i wylać biszkopt do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Dynię obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na małych ogniu do miękkość (od czasu do czasu wymieszać). Pod koniec duszenia dodać szczyptę gałki muszkatołowej, galaretki cytrynowe w proszku i dokładnie razem wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt naturalny, letnią żelatynę i razem zmiksować.
Na kakaowy biszkopt wyłożyć tężejącą masę dyniową i włożyć na około 20 minut do lodówki. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową i włożyć ponownie do lodówki na około 20 minut. Na koniec całość zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 700 ml gorącej wody. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.