Koperek można często spotkać w przepisach kulinarnych. Jest stosowany jako dodatek np. do zup, ziemniaków, serów i jajek. Jego „dorosła” postać – koper, jako przyprawa dodawany jest do pieczonych mięs i drobiu, a także do kiszonych ogórków.
Koperek posiada wyjątkowy i przyjemny aromat. Często z tego właśnie powodu dodawany jest do potraw, które przejmują zapach koperku i staje się on dominującym zapachem całej potrawy (np. sosu, zupy, sałatki lub surówki).
Z koperku przyrządzana jest również zupa koperkowa - jedna z najlepszych zup lata i wakacji :) Bardzo lubiana przez dzieci.
Zupka ta jest tania i lekkostrawna. To także coś dobrego dla zapracowanych. Czytaj więcej
Zupa koperkowa z jajkiem na twardo, to chyba jedna z najpopularniejszych zup jarzynowych z jajkiem w naszym kraju. Zupa ta ma same zalety: jest łatwa, pyszna w smaku, wyrazista i co najważniejsze - pożywna. Nie trzeba chyba udowadniać, że jest też bardzo zdrowa. Można ją podawać dorosłym i dzieciom, będącym na różnych dietach.
Świetnie sprawdza się też jako zupa podana na wielkanocnym stole. Można ją także podawać na przyjęciach rodzinnych zamiast rosołu ;)
Zamiast jajek można dodać do niej makaron lub lane kluski.
Smacznego.
Bulion zagotować. W ¼ szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i mieszając wlać na lekko gotujący się bulion. Do śmietany wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i całość wylać do gotującego się bulionu. Trochę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać pokrojony koperek. Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, opłukać i pokroić (1 jajko na 4 części). Na talerzu rozłożyć pokrojone jajka i zalać gorącą koperkową zupą.
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Smacznego.