Przepisy Extra

Koperkowa z jajkiem

Koperek można często spotkać w przepisach kulinarnych. Jest stosowany jako dodatek np. do zup, ziemniaków, serów i jajek. Jego „dorosła” postać – koper, jako przyprawa dodawany jest do pieczonych mięs i drobiu, a także do kiszonych ogórków.

Koperek posiada wyjątkowy i przyjemny aromat. Często z tego właśnie powodu dodawany jest do potraw, które przejmują zapach koperku i staje się on dominującym zapachem całej potrawy (np. sosu, zupy, sałatki lub surówki).

Z koperku przyrządzana jest również zupa koperkowa - jedna z najlepszych zup lata i wakacji :) Bardzo lubiana przez dzieci.

Zupka ta jest tania i lekkostrawna. To także coś dobrego dla zapracowanych. Czytaj więcej

Zupa koperkowa z jajkiem na twardo, to chyba jedna z najpopularniejszych zup jarzynowych z jajkiem w naszym kraju. Zupa ta ma same zalety: jest łatwa, pyszna w smaku, wyrazista i co najważniejsze - pożywna. Nie trzeba chyba udowadniać, że jest też bardzo zdrowa. Można ją podawać dorosłym i dzieciom, będącym na różnych dietach.

Świetnie sprawdza się też jako zupa podana na wielkanocnym stole. Można ją także podawać na przyjęciach rodzinnych zamiast rosołu ;)

Zamiast jajek można dodać do niej makaron lub lane kluski.

Smacznego.

Koperkowa z jajkiem

Składniki:

2 litry bulionu
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki śmietany 18%
2 pęczki koperku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
4 jajka

Sposób wykonania:

Bulion zagotować. W ¼ szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i mieszając wlać na lekko gotujący się bulion. Do śmietany wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i całość wylać do gotującego się bulionu. Trochę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać pokrojony koperek. Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, opłukać i pokroić (1 jajko na 4 części). Na talerzu rozłożyć pokrojone jajka i zalać gorącą koperkową zupą.

Podane składniki wystarczą na 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Mmm... mniam :) Cieszę się bardzo, że Wam smakowała :) To zupka na Wielkanoc, ale i świetna i smaczna jest latem - z młodym koperkiem. Pozdrawiam :)
Dorota [2015-07-29 23:39:38]
Bardzo szybka i smaczna zupa.Robiłam kilka razy- w wersjach z jajkiem,makaronem i grzankami.Polecam.
grusia [2015-03-30 14:13:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.