Niektórzy zastanawiają się czy koper i koperek to ta sama roślina. Rzeczywiście czytając informacje na ten temat można się pogubić...
Ale tak, to ta sama roślina. Koperek to młody koper, we wczesnej fazie rozwoju.
W polskiej kuchni koperek i koper występują często, głównie jako przyprawa.
Młody koperek stosowany jest np. jako dodatek do sosów, ziemniaków, serów czy jajek i wielu innych potraw.
A dlaczego ma takie szerokie zastosowanie?? Ponieważ koperek charakteryzuje się silnym, charakterystycznym aromatem, który ładnie komponuje się z wieloma potrawami.
Koper znany jest najbardziej jako dodatek do kiszonych ogórków. Czytaj więcej
Poniżej przedstawiamy przepis na łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę koperkową z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Zupa jest pyszna, ma charakterystyczny smak i aromat koperku, a ponadto ma jeszcze jeden istotny atut: jest zdrowa!
Zupa koperkowa najlepsza jest oczywiście z koperkiem z własnego ogródka i właśnie wtedy, smakuje ona najlepiej. To fajna propozycja zupy na wiosenne i letnie obiady - mniam :)
Zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu kulinarnego i podania jej na obiad, domownicy będą zachwyceni jej smakiem.
Smacznego.
Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liść laurowy i chwilkę pogotować. Do ½ szklanki wody dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Wymieszać i przyprawić do smaku.
Składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.