Przepisy Extra

Zupa koperkowa

Niektórzy zastanawiają się czy koper i koperek to ta sama roślina. Rzeczywiście czytając informacje na ten temat można się pogubić...

Ale tak, to ta sama roślina. Koperek to młody koper, we wczesnej fazie rozwoju.

W polskiej kuchni koperek i koper występują często, głównie jako przyprawa.

Młody koperek stosowany jest np. jako dodatek do sosów, ziemniaków, serów czy jajek i wielu innych potraw.

A dlaczego ma takie szerokie zastosowanie?? Ponieważ koperek charakteryzuje się silnym, charakterystycznym aromatem, który ładnie komponuje się z wieloma potrawami.

Koper znany jest najbardziej jako dodatek do kiszonych ogórków. Czytaj więcej

Poniżej przedstawiamy przepis na łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę koperkową z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Zupa jest pyszna, ma charakterystyczny smak i aromat koperku, a ponadto ma jeszcze jeden istotny atut: jest zdrowa!

Zupa koperkowa najlepsza jest oczywiście z koperkiem z własnego ogródka i właśnie wtedy, smakuje ona najlepiej. To fajna propozycja zupy na wiosenne i letnie obiady - mniam :)

Zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu kulinarnego i podania jej na obiad, domownicy będą zachwyceni jej smakiem.

Smacznego.

Składniki:

1 pęczek koperku
2 średnie ziemniaczki (ok. 20 dag)
1 cebula
1 łyżka masła
ok. ½ litra rosołu
liść laurowy
4 łyżki śmietany 12%
sól
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liść laurowy i chwilkę pogotować. Do ½ szklanki wody dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Wymieszać i przyprawić do smaku.

Składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Może i racja, bo składniki się przegryzą ;) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2018-07-04 11:32:53]
Najsmaczniej jest ją jeść n.a drugi dzień. Pyszna I lekka.
Madzia [2018-06-24 21:29:50]
Cieszę się, że zupka smakuje - pozdrawiam :)
Dorota [2010-02-16 19:41:02]
zupa fantasyczna ,zrobilam ja dzisiaj i wszystkim smakowala :)
Iwona [2010-02-16 12:57:22]
Zupka łatwa, szybka, a co najważniejsze pyszna. Godna polecenia :)
Sylwia [2009-06-26 20:04:08]
jej teraz jestem w ciąży to tą zupkę w co 3 dni gotuje bardzo pysznaa
karolinaa [2009-02-03 15:40:10]
pyszna zupka
Monika [2009-01-02 13:46:54]
zupka szybka i smaczna,dodałam do niej grzanki własnej roboty.
ewelinka [2008-08-08 21:11:04]
ja do zupy koperkowej dodaję coś a`la makaron bądź kluseczki w kształcie rombów...pycha:)
Kate [2008-07-14 15:18:08]
Zupka super, szybka i smaczna. Ja zamiast śmietany dodałam serek topiony. Pychota.
suomi_81 [2008-06-26 22:58:54]
wlasnie zajadam sie zupka z przepisu - pyszna! :) Ulatwilam tylko sobie robote z cebulka i dalam jedna kostke przyprawy w mini kostkach Knorra.
qiuu [2008-06-07 20:43:15]
bardzo dobra!!!-jak dla mnie lekka,szybka i bardzo smaczna zupka.Smakiem przypomina mi ogorkowa "KNOR GORACY KUBEK"heh:-) aa..dodałam jajeczko
Grazia [2008-06-05 00:17:24]
Wyprobowalam --zupa bardzo smaczna,ja dałam tylko płówe średniej cebuli.
netoperka [2008-05-09 11:46:53]
Proponuje do zupki dodać też jajko ugotowane na jajko. Ja bardzo lubię takie połączenie. Czasem wrzucam tez do gorącej zupy małe serdelki (takie malutkie paróweczki np. "koktajlowe"). Pozdrawiam
Agusia [2008-04-24 13:46:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.