Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć filet z indyka, cebulę, czosnek i koperek. Dodać jajka, majonez, mąkę pszenną, szczyptę ziół prowansalskich, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i odstawić na 10 minut.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Łyżką wykładać gotową masę i formować kotleciki (1 ½ łyżki na jeden kotlet). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor i usmażone kotleciki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Z podanych składników wyjdzie około 12 kotlecików.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.