Przepisy Extra

Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu

To fajny i sprawdzony pomysł na inne kotleciki z kurczaka.

Polecam, bo są przepyszne - szybko się je robi, ciekawie się prezentują i super smakują - zobaczycie pochwał nie będzie końca! :)

Smakują wszystkim i uwaga: znikają w zaskakującym tempie!

Smacznego :)

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki majonezu
3 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki Vegety
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.

Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron.

Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.

Składniki wystarczą na około 8 kotlecików.

Smacznego.

Dodane przez Kasia w dniu
93 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Moja rodzinka uwielbia te kotlety, ale ja dodaję jeszcze pieczarki - dla mnie mega! :)
JolaA. [2020-02-25 23:35:51]
Są rewelacyjne :D Ale ja dla koloru dodaję jeszcze 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w małą kosteczkę i mój ulubiony, aromatyczny koperek, spróbujcie!!
Iza Iza [2020-02-22 23:49:29]
Super! Cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2017-10-18 11:07:06]
Wypróbowałam przepis na kotleciki z kurczaka. Po prostu pycha!
Aśka [2017-10-17 13:23:03]
Można też smażyć zaraz po wymieszaniu,są super.
teresa [2017-07-19 18:51:38]
Mmm... to też muszą być smaczne :)
Dorota [2017-07-19 11:30:59]
w moim przepisie jest jeszcze musztarda cz0snek cebula oregano
anna [2017-07-19 07:11:09]
Witaj :) Cieszę się ogromnie, że te kotleciki tak wszystkim zasmakowały. Widać, że dobry z taty kucharz! Pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę i życzę kolejnych smacznych obiadków :)
Dorota [2013-01-18 12:28:18]
Dziękuję, i bardzo się cieszę, że kotleciki wszystkim smakowały. Serdecznie pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-28 13:34:33]
O! fajny pomysł, można tak zrobić na Wielkanoc (Wielkanocne kotleciki), pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-16 09:09:23]
ja daje dwa ząbki czosnku ,bez pietruszki i bez majeranku
asik [2012-02-08 15:16:06]
Cieszę się, że smakowały. Ps. ja też wolę z większą ilością sera, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-27 10:17:49]
Tak, można spróbować też z mąką tortową. Powodzenia :)
Dorota [2011-10-14 12:19:25]
poezja po prostu, jak sama nie lubię kotletów z piersi z kurczaka tak muszę przyznać, że te są pyszne. mięsko ze składnikami miałam 24 h godziny w lodówce i kotleciki wyszły kruche i pyszne:) polecam i będę sama je często robić, tak mało pracy wymagają
Iwa [2010-12-31 15:37:48]
Żółtego sera miało być 3 dag, a Pani dała więcej to wyszły serowe kotleciki. Wtedy chyba ta masa wyszła gęsta i trzeba było dodać np. 1-2 jajka więcej. Ale jak Pani pisze, że były pyszne to znaczy, że można tutaj do tych kotlecików dodać więcej sera i to żaden błąd. Pozdrawiam imienniczkę :)
Dorota [2010-05-16 16:15:14]
Swietna sprawa!
gość wanda [2010-05-09 17:58:23]
raz zrobilam te kotleciki i wyszly przepyszne:)Tylko mam pytanie , ja uzylam 30 dag sera zoltego zamiast 3 dag czy zrobilam blad?:P
Dorota [2010-04-29 13:54:17]
kotleciki sa pyszne
syla* [2010-02-16 13:48:00]
Przepyszne koltleciki, nawet po jedynie 15stu minutach marynowania:) Calej rodzince bardzo smakowaly, zdecydowanie pozostana w naszym menu...
Florbela [2010-01-18 18:49:04]
Kotleciki są super, znikają ze stołu w ekspresowym tępie i zawsze wychodzą pyszne :)
Kasia [2009-12-11 13:24:27]
Fajny przepis ! Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a przy tym obiad jest całkiem smaczny i niedrogi ! Polecam i dziękuję.
Marlena [2009-07-20 14:31:31]
pyszne kotlety,smakuja super tez na zimno
Marzenka [2009-07-09 13:21:06]
niebo w gębie :)
sylwia1707 [2009-06-22 14:54:45]
Wspaniała potrawa, bardzo dziękuję :-)
Szymon [2009-06-20 15:32:07]
Rewelacja. . Mojej rodzince smakowaly. A dzieciaki nie marudzily , ze jedza natke. Jedna z blizniaczek stwierdzila , ze to sa jej ulubione kotlety.
Marta [2009-05-04 21:43:03]
pychotka!!! koniec z nudnymi kotletami z piersi!!! Moja dwa niejadki zajadali az milo popatrzec!! rozplywa sie w ustach
agus85 [2009-05-01 17:27:28]
Tak, smażymy je bez panierki.
Dorota [2009-03-20 22:14:49]
czy te kotleciki smazyc bez panierki?
minia [2009-03-07 14:38:51]
Cieszę się, że kotleciki się udały i że smakowały ;) Tę surówkę robiłam z młodych warzyw, tam była drobno poszatkowana kapustka, marchewka pokrojona w kosteczkę, zmiażdżony czosnek i zielona pietruszka, do tego oliwa z oliwek i dowolne przyprawy - smacznego ;)
Dorota [2009-01-22 00:07:09]
Pani Doroto:) Takie kotleciki robiłam pierwszy raz i wyszły super. Podawałam z ziemniaczkami piuree oraz buraczkami:) Wszyscy zajadali smacznie. Mam pytanie. Jak zrobić taka zieloną surówkę która jest na 1 zdjęciu tego przepisu?? Proszę o przepis wyglada apetycznie. POZDRAWIAM SERDECZNIE
Zosia z Grudziądza [2009-01-20 18:19:48]
Jeśli nie mamy czasu to w ogóle nie musimy trzymać ich w lodówce a i tak są pyszne :)
vacuity [2008-10-25 18:04:36]
miałam dzisiaj na obiadek było przepyszne.
Netlik [2008-10-04 12:16:53]
Znam ten przepis jest bardzo dobry, ale ja dokładam do tego papryke najlepiej 2 kolory wtedy ladnie wyglada i pieczarki wczesniej smaze na patelni do odparowania wody .Aniu przechowywac w lodowce po to by calosc naszla przyprawami .Ja trzymam w lodowce tylko kilka godzin i jest tez pyszne.Maka tez moze byc pszenna jak kto woli.
GosiaB4 [2008-10-03 12:41:55]
Właśnie zjedliśmy z mężem obiad,właśnie te kotleciki i są naprawdę PRZEPYSZNE!Sposób wykonania łatwy,a obiad naprawdę REWELACJA!
Paulina [2008-06-22 13:00:06]
Ja dzisiaj zrobilam te kotleciki na obid rodzinka byla zachwycona trzymalam w lodowce rowniez tyko 3 godziny i wyszlo bez zarzutow.polecam warto sprobowac
gigi [2008-04-19 17:26:52]
Tak do konca to nie bylam przekonana co do tych kotlecikow ale postanowialm je zrobic.No i bylam mile zaskoczona,bo naprawde sa pyszne.A tak poza tym to uwielbiam testowac przepisy na tej stronce,gdyz jak do tej pory na zadnym sie nie zawiodlam.Ogolnie ta strona jest super.
hanamona [2008-04-16 04:55:16]
nic dodać nic ująć.....zrobiłam furorę tą potrawą:-)))
wiki [2007-12-05 21:14:08]
Ja też uwielbiam te kotleciki, zresztą tak samo jak mój mąż i cała moja rodzinka :)
Gosia [2007-11-15 18:56:24]
ten przepis to REWELACJA bardzo pyszne kotleciki u mnie znikają w mig
Bedzia [2007-11-04 19:36:58]
Oczywiście ;) To jest surówka z jednej średniej główki młodej kapustki, młodej marchewki (2 sztuki) którą należy pokroić w kosteczkę, zmiażdżonych 2-3 ząbków czosnku, 2-3 łyżek oliwy z oliwek, zielonej pietruszki i przypraw: soli i pieprzu. Smacznego ;)
Dorota [2007-10-15 21:23:18]
czy mogłabyś podać przepis na tą surówkę ,która znajduje się na tym zdięciu z tymi kotlecikami z filetu. . ....????????? odp
ancurek18 [2007-10-12 21:42:27]
dziś na obiad robiłam te kotleciki pycha trzymalam w lodówce 3h na nastepny raz dodam do nich jeszcze pieczarek
Tolka [2007-08-09 14:22:25]
Rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czesto goszcza na moim stole!!!
Grazyna,Rybnik [2007-07-21 00:35:07]
te kotleciki sa rewelacyjne,robilam juz je duzo razy i zawsze super smakuja,a moj maz moglby je jesc dziennie, nie sa pracochlonne,nawet na urodziny coreczki dobrze wypadly i goscie byli zachwyceni,czasem ciasto wyszlo za rzadkie,zbyt leiste ,dodalam wiecej maki ziemniaczanej i od razu piekly sie lepiej i nie przyklejaly sie juz do patelni.polecam!dziekuje za przepis! pozdrawiam sabina 06.07.2007
sabina [2007-07-06 18:36:38]
Fajny przepis. Smaczne. A przede wszytkim moje dzieci chetnie je jedza.
Ania [2007-07-01 14:49:22]
Fajny przepis. Ja dodaję jeszcze cebulę a zamiast majeranku i vegety - przyprawę do kurczaka, ale wszystko według gustu. Pozdrawiam.
Ulka [2007-06-26 17:09:11]
ja zaraz biegne do kuchni i bede probowac kotlecikow :) ale jeszcze wczesniej chcialabym sie z wami podzielic moim przepisem na extra tosty (nie wiem jak mam utwozyc nowy przepis :( wszystkiego juz probowalam) wiec: chlebek tostowy zapieka sie w tosterze, kiedy pieczywo jest juz zapieczone kladziemy na to pokrojony ser plesniowy i pomidorka na koniec posypojemy czosnkiem granulowanym sola i pieprzem ziolowym... pyszota :)
agnieszek:) [2007-06-22 14:28:02]
ja ten przepis wykorzystuję już od dawna,polecam,bo jest pycha.dodaję do ciasta jeszcze drobno pokrojoną paprykę,a pokrojonego kurczaka przyprawiam curry i przyprawą do drobiu.ale 24 h w lodowce,to przesada,wystarczą 2-3 godziny,żeby się wszystko "przegryzło".
kaja [2007-06-04 11:58:22]
mmmmmmm pychotka :))
basia [2007-05-20 11:20:32]
ja ubijam bialka i dopiero mieszam. Są jeszcze lepsze.
hanka [2007-05-19 10:02:18]
to dosłownie niebo w gębie pychota!!!
Dorkami [2007-05-17 14:01:50]
Świetne kotleciki polecam.
Zosienka [2007-05-16 11:31:14]
ele cukrujecie beznadzieja trzymac fileta 24h w lodowce przeciesz to nie wolowina moze byc dobre ale z ta lodowka to przesadzone ha ha pozdrawiam
elka [2007-05-05 12:17:52]
Żółtego sera ma być TYLKO 3 dag
Dorota [2007-05-01 10:56:27]
ILE WKONCU MA BYC TEGO ZOLTEGO SERA 3 CZY 30 DAG
MAGDA [2007-04-30 19:34:38]
W lodówce lezalo może z 20 min. i wyszło pyszne. Bardzo dobre danie dla dzieci. Moj trzylatek zjadł 1,5 kotleta i to chyba najwiecej od wielu miesięcy- tadek niejadek. Z braku pietruszki dodałam świeżą bazylię i przyrawy włoskiej kuchni. Danie fajne bo pozwala przy zmianie kilku przyraw stworzyć nowe danie. Tak sobie myśle że z curry też było by dobre.
King Kong [2007-04-30 17:57:31]
Aha - nie trzymam aż tyle czasu w lodówce. Maksimum 2-3 godziny. Nie myślę o robieniu obiadu na dobę przed :D
Ida [2007-04-27 21:11:24]
Super pomysł. Najpierw robiłam z kurczaka, a dziś (piątek:)) - rybne! I rewelacja, z rybą smakuje mi o wiele bardziej. Zamiast majeranku (jakoś mi nie pasował) dałam lubczyku i sypnęłam przyprawy do ryb. No i mąki ziemniaczanej było wiecej (na 2 kostki rybne dałam dwie łyżki) O serze zapomniałam, ale nie żałuję :D Pycha!
Ida [2007-04-27 21:10:42]
Bardzo smakowało mojej rodzince, ja bardzo lubię połączenie czegoś z żółtym serem. Zrobię to na komunie synka. Robię też tak z rybą tylko najbierw ją na 5min. wkładam do wrzcej wody wtedy można ją pokruszyć do masy. TEŻ PYCHA.
SYLWIA [2007-04-13 14:34:12]
Pyszne te kotleciki smakiem przypominaja rybke tylko ze bez osci:)
Adam [2007-04-08 21:47:48]
Kotleciki pyszne jak zrobiłam to kazdemu smakowały polecam naprawde!!:)
Jola [2007-03-23 19:56:08]
super przepis !!!! palce lizać
karolina [2007-03-22 19:58:52]
Palce lizać!!!
Kacha [2007-03-04 11:10:56]
bardzo mało pracy, a smaczne
kasia [2007-03-03 17:34:56]
Ja robię je już 20 lat ,i nigdy z majonezem.Tylko 2 łyżki mąki ziemniaczanej,15 dkg sera żółtego (potartego)2jaja,3pieczarki,1papryka,vegetaPrzechowac pół godziny.
nika [2007-03-01 20:05:39]
Mozna tez cale filety posmarowac majonezem zmieszanym z serem parmezanem lub zoltym i upiec w piekarniku (30 min.) Bardzo dobre.
ex [2007-03-01 02:55:13]
Do tych kotlecików potrzebna jest niewielka ilość żółtego sera (3 dag)
Dorota [2007-02-28 17:10:02]
czy to ma byc 3 dkg sera czy 30?
magda [2007-02-28 16:40:17]
Naprawde super.Polecam.
Bosiurka (29.02.2007) [2007-02-28 15:10:44]
znalam juz dawno ten przepis dodaje jeszcze papryke czerwona i zielona pokrojona w kostke i lyzeczke musztardy. sa przepyszne
aga [2007-02-28 11:28:31]
aaaaa pycha!!!!!! rewelka!! fajny jest ten przepis poniewaz mozna do tego kotleta dawac wedle uznania kto co lubi!! zrobiłam męzowi to tak mu smakowały ze powiedzia ze jak bede z piersi kurczka cos robic to on chce taki kotlet i sam powiedział jakie składniki chce do niego:)
agajka [2007-02-28 11:05:25]
Wczoraj zrobilam na obiad. Bardzo dobre
Dagmara [2007-02-27 09:28:55]
Bardzo smaczne ! Kaśka zna sie na gotowaniu! POzdrawiam gorąco
beatenka [2007-02-23 20:27:52]
ja do tego jeszcze daje pieczarki podsmażone - rewelacja
zosia [2007-02-19 23:01:34]
Ja ten przepis już dawno znałam,ale z innym mięsem nie wyjdzie.Uwielbiam te kotleciki.Pyszne są.
Dawna [2007-02-14 21:46:23]
Naprawde bardzo pyszne.Smakowały mojemu męzowi a on jest naprawde bardzo wybredny.Dziękuje.
Ela [2007-02-13 23:23:54]
bardzo dobry pomysł na szybciutki obiad no smaczny oczywiscie
Judyta [2007-02-11 19:18:47]
wiecie co, naprawde pycha, polecam wszystkim-swietne na wieczor walentynkowy
gosik [2007-02-09 15:46:15]
mojej rodzince bardzo smakowało,dziękuje oby więcej takich dobrych przepisów
ela [2007-02-09 14:02:44]
dodaje do tego jeszcze pieczarki .pyszności
aneczka [2007-02-08 18:39:54]
mały bajerek-świetny przepis mój facet był w niebo wziety-ja równiez chociaz dyskretnie to ukrywałam he!!he!!oby takich więcejPozdrówkienka dla autorki:):):):):)
Modelinka;) [2007-02-06 17:09:33]
Bardzo smaczne kotleciki, zrobiłam dziś na obiad i wszystkim bardzo smakowały. Dodałam do przepisu jeszcze posiekany szczypiorek. Mniam:-)
Marzenka [2007-02-04 14:58:05]
Ja dodaje pieczarki pokrojone w kosteczkę i podsmażone ,a jajka ubijam jak na biszkopt i dopiero wszystko mieszam.
Izek [2007-02-04 13:09:41]
też mam ten przepis,są super, ja ich nie kładę do lodówki tylko od razu smażę. zamiast mąki ziemniaczanej dodaję pszenną
Ewcia [2007-02-03 21:38:42]
kotleciki super nie miała świeżej natki więz użyłam suszonej.Z pojedynczej piersi wyszło mi 6 kotlecików, polecam
Barbara [2007-02-03 21:27:21]
To mają być takie średniej wielkości kotlety (po około 2 łyżki farszu na kotlet). Smacznego ;)
Dorota [2007-02-03 12:57:35]
jak je smazyc czy to maja byc klopsiki czy duze kotlety
ewa [2007-02-03 08:37:52]
Toż to niebo w gębie! Kasiu, jesteś cudotwórczynią. Zrobiłaś coś z niczego. To TYLKO filet, ale za to jaki! Lekki, kruchutki, super. Trzymałam w lodówce tylko 3 godziny. Dzięki i pozdrawiam.
wanda [2007-01-31 16:28:33]
Ja dodaję jeszcze pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę.
Monia [2007-01-30 15:42:46]
Ja robiłam te kotleciki tylko z mięsa drobiowego. Do tych kotlecików musi być mięso któremu wystarczy tylko smażenie, np. wołowe nie - bo będzie twarde, ale z wieprzowym myślę, że można spróbować. Smacznego ;)
Dorota [2007-01-30 09:22:17]
Czy musi to buc tylko filet z kurczaka czy moze byc tagze inne mieso.
Sabina 01.29.007. 18:50. [2007-01-30 00:50:44]
Można trzymać krócej (np. kilka godzin) a wszystko po to, aby mięso "przeszło" aromatem przypraw.
Dorota [2007-01-29 15:06:01]
Dlaczego trzeba przechowywać w lodowce aż 24 godziny, przeciez to tylko filet?
Ania [2007-01-29 14:55:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.