Przepisy Extra

Kotlety mielone z żółtym serem

Serowa odmiana może trochę już nudnych, mielonych kotletów...

Taka odmiana spodobała się wszystkim, a szczególnie dzieciom ;) Dodatek żółtego sera okazał się strzałem w dziesiątkę! Niby nic takiego, ale zawsze jakaś zmiana ;)

Żółty ser sprawi, że nasze kotlety od razu zyskają na smaku.

Tzw. mielońce czyli kotlety mielone to klasyczna propozycja na obiad. Jest prosta, smaczna, tania i pożywna. Kotlety mielone świetnie komponują się z ziemniaczkami i czerwonymi buraczkami - to chyba taki jeden z najpopularniejszych zestawów obiadowych w domach, szkołach i przedszkolach ;) Czytaj więcej

Kotlety mielone są fajnym i sprawdzonym pomysłem na szybki - zwykły, ale też i odświętny obiad.

Z tego przepisu wychodzi ich dużo, czyli możemy mieć obiad na dwa dni, albo można je też serwować na zimno: przekrawać na połowę, kłaść na bułkę - przygotowując kanapki, z dodatkiem musztardy lub ketchupu - mmm... pycha! Można też przykryć drugą połówką bułki i podgrzać w pierniku... coś a'la hamburger ;)

Kotlety mielone są wdzięcznym daniem obiadowym - są wprost idealne dla osób zaczynających przygodę z gotowaniem :)

Każdej grupie kucharzy życzę powodzenia i smacznego!

Składniki:

Kotlety:
60 dag mielonego mięsa
1 zwykła bułka (sucha)
ok. ½ szklanki mleka
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
sól
pieprz
10 dag żółtego sera
Dodatkowo:
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Suchą bułkę pokroić na grube kromki, zalać mlekiem, odwrócić po kilku minutach, aby zmiękła, a na koniec odcisnąć z mleka. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w dużą kostkę (o boku 1-1,5 cm).

Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać bułkę, cebulę, czosnek, surowe jajko, kaszę mannę, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki i majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie razem wymieszać. Z masy mięsnej formować małe kule, lekko spłaszczając położyć po 3 kosteczki żółtego sera, skleić i ukształtować ponownie kulkę. Następnie taką kulę obtoczyć w bułce tartej i na koniec lekko spłaszczyć.

Gotowe kotleciki kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch strona na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie 18 kotlecików z żółtym serem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.