Serowa odmiana może trochę już nudnych, mielonych kotletów...
Taka odmiana spodobała się wszystkim, a szczególnie dzieciom ;) Dodatek żółtego sera okazał się strzałem w dziesiątkę! Niby nic takiego, ale zawsze jakaś zmiana ;)
Żółty ser sprawi, że nasze kotlety od razu zyskają na smaku.
Tzw. mielońce czyli kotlety mielone to klasyczna propozycja na obiad. Jest prosta, smaczna, tania i pożywna. Kotlety mielone świetnie komponują się z ziemniaczkami i czerwonymi buraczkami - to chyba taki jeden z najpopularniejszych zestawów obiadowych w domach, szkołach i przedszkolach ;) Czytaj więcej
Kotlety mielone są fajnym i sprawdzonym pomysłem na szybki - zwykły, ale też i odświętny obiad.
Z tego przepisu wychodzi ich dużo, czyli możemy mieć obiad na dwa dni, albo można je też serwować na zimno: przekrawać na połowę, kłaść na bułkę - przygotowując kanapki, z dodatkiem musztardy lub ketchupu - mmm... pycha! Można też przykryć drugą połówką bułki i podgrzać w pierniku... coś a'la hamburger ;)
Kotlety mielone są wdzięcznym daniem obiadowym - są wprost idealne dla osób zaczynających przygodę z gotowaniem :)
Każdej grupie kucharzy życzę powodzenia i smacznego!
Suchą bułkę pokroić na grube kromki, zalać mlekiem, odwrócić po kilku minutach, aby zmiękła, a na koniec odcisnąć z mleka. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w dużą kostkę (o boku 1-1,5 cm).
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać bułkę, cebulę, czosnek, surowe jajko, kaszę mannę, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki i majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie razem wymieszać. Z masy mięsnej formować małe kule, lekko spłaszczając położyć po 3 kosteczki żółtego sera, skleić i ukształtować ponownie kulkę. Następnie taką kulę obtoczyć w bułce tartej i na koniec lekko spłaszczyć.
Gotowe kotleciki kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch strona na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie 18 kotlecików z żółtym serem.
Smacznego.