Bułkę zamoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Ser Feta pokroić w słupki (kostkę sera na 5 plasterków, a następnie każdy plasterek przekroić na połowę).
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać bułkę, cebulę, surowe jajko, mielony len, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku, pieprzu, bazylii i oregano. Całość razem wymieszać i podzielić na 10 części.
Każdą część mielonego mięsa rozłożyć na ręce, położyć ser Feta, a następnie uformować kotlet. Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Kotleciki podawać z ziemniakami i dużą ilością surówki. Pyszne są na ciepło jak i na zimno – zimna płyta, kanapki.
Z podanych składników wychodzi 10 kotlecików.
Smacznego.