Zupy, można powiedzieć, a szczególnie zupy jarzynowe należą do najbardziej pożądanych dań w jadłospisie człowieka. Są tak cenne ponieważ, zawierają duże ilości witamin i minerałów, które gwarantują prawidłową pracę naszego organizmu. Zupa pomidorowa oprócz wartości odżywczych, doceniana jest również za smak.
Zupy polskie w naszych upodobaniach kulinarnych są szczególnie traktowane, zazwyczaj są bardzo popularne i często goszczą na naszych stołach. Ale to dobrze, ponieważ są to zdrowe i wartościowe dania.
Nasz przepis pokazuje, jak przygotować smaczną, prostą i trochę inną zupę, bo to jest krem z pomidorów. Jest ona bardzo łatwa do zrobienia. Po ugotowaniu składników zupę trzeba zmiksować i w ten sposób uzyskujemy gładką masę, a dokładnie krem, który jest łatwy do spożycia. Szczególnymi amatorami takich kremowych potraw są dzieci. I dlatego, chociażby dla nich warto przygotowywać taką odmianę zupy. Czytaj więcej
A wiadomo, że najlepsze i najsmaczniejsze zupy są ze świeżych warzyw, także świeże pomidorki, i to najlepiej ze swojej uprawy będą tutaj mile widziane!
Powodzenia i smacznego :)
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Olej rozgrzać, dodać do niego cebulę, czosnek, razem wymieszać i zeszklić. Następnie dodać pomidory wraz z sokiem. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Do pomidorów wlać gorący bulion, wymieszać i gotować razem przez 20 minut. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Następnie zupę podgrzać i przyprawić: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać suszoną bazylią i udekorować świeżymi listkami bazylii.
Podane składniki wystarcza na około 3 porcje.
Smacznego.