Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, dodać do niego cebulę i zeszklić. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Marchew i pomidory wraz z sokiem dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Następnie wlać 1 litr wody i dodać liście laurowe. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i od momentu zagotowania się zupy gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Wyciągnąć liście laurowe, a zupę zmiksować blenderem. Dodać szczyptę bazylii, ostrej papryki w proszku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Mielone mięso przełożyć do miski. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do mielonego mięsa dodać czosnek, surowe jajko, szczyptę majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać ręką. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kuleczki mięsne i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 200 ml wody, razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec całą zawartość patelni wlać do zupy i wymieszać.
Zupę przelać do bulionówek i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.