Kruche, proste, słodkie i smaczne ciasto na lato :)
A prezentuje się ono tak: jasny kruchy spód, a na nim kwaskowata owocowa masa z czerwonych porzeczek, a na niej słodka, aromatyczna i kucha beza - mniam!
To ciacho udaje się zawsze! Jest proste w wykonaniu i dosyć szybkie, tanie, a także nie wymaga zbyt wielu składników.
Powodzenia i smacznego :)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość zagnieść i schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 20 minut w temperaturze 180 °C.
Czerwoną porzeczkę opłukać, osuszyć i obrać z łodyżek. Przełożyć do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i razem wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i razem miksować, aż piana będzie szklista. Dodać mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać.
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć masę porzeczkową, a na niej bezę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego.