Przepisy Extra

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Kruche, proste, słodkie i smaczne ciasto na lato :)

A prezentuje się ono tak: jasny kruchy spód, a na nim kwaskowata owocowa masa z czerwonych porzeczek, a na niej słodka, aromatyczna i kucha beza - mniam!

To ciacho udaje się zawsze! Jest proste w wykonaniu i dosyć szybkie, tanie, a także nie wymaga zbyt wielu składników.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
½ szklanki cukru pudru
4 żółtka
Masa porzeczkowa:
50 dag czerwonych porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
Beza:
4 białka
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość zagnieść i schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 20 minut w temperaturze 180 °C.

Czerwoną porzeczkę opłukać, osuszyć i obrać z łodyżek. Przełożyć do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i razem miksować, aż piana będzie szklista. Dodać mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć masę porzeczkową, a na niej bezę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.