Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka i ostrą papryką w proszku. Wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Następnie na patelnie wlać olej, i na rozgrzany tłuszcz przełożyć kurczaka. Całość razem wymieszać i usmażyć.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie wlać ½ litra wody i dodać liście laurowe. Całość wymieszać i od momentu zagotowania się gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec wyciągnąć liście laurowe i wszystko razem zmiksować blenderem. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej papryki w proszku i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do zmiksowanego sosu przełożyć kawałki kurczaka i lekko podgrzać.
Ryż ugotować w osolonej wodze, osączyć i przełożyć na talerze. Gorący sos z kurczakiem wyłożyć na ryż.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.