Przepisy Extra

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Gdy macie ochotę na inne placuszki to polecam kwiaty czarnego bzu w cieście :)

Wspaniale smakują, wczesnym latem można się skusić! Warto poznać smak tych drobnych kwiatuszków.

Pracy przy nich jest bardzo mało. Trzeba tylko odnaleźćźródło tych pięknych białych kwiatów, najlepiej rosnących daleko od ruchliwych dróg. Czytaj więcej

A gdy zostanie nam kilka baldachimów, to kwiatki można oberwać i ususzyć na talerzyku. Potem schować do słoików i szczelnie zakręcić. Zimą rozgrzeją nas aromatyczną herbatką - pycha!

Smacznego :)

Składniki:

¾ szklanki mleka
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
sól
kwiaty czarnego bzu (około 12 baldachimów)
Do smażenia:
olej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Kwiaty czarnego zrywać w słoneczny dzień z krzewów położnych daleko od ruchliwych dróg (jeśli to możliwe). Rozłożyć na papierze, aby wszyły z nich przebywające tam „żyjątka”. Imbir obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do miski wlać mleko. Dodać jajko, mąkę pszenną, cukier, imbir, cukier waniliowy, cynamon i szczyptę soli. Całość razem zmiksować na gładką masę i odstawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

Następnie maczać w cieście kwiaty czarnego bzu i kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni. Gdy strona z kwiatkami ładnie się usmaży, nożyczkami odciąć ogonek, delikatnie odwrócić i smażyć na złoty kolor.

Usmażone kwiaty w cieście wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Biedronka
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.