Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zieloną i czerwoną paprykę, oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę i dodać do grzybów z cebulą. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia do grzybów. Wymieszać i całą zawartość patelni przełożyć do garnka.
Wędzoną słoninę i boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową i zrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z wędliną i razem smażyć.
Do garnka z grzybami przełożyć wędliny z cukinią. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.
Na koniec dodać szczyptę majeranku, bazylii, pokrojoną natkę pietruszki i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Podawać z pieczywem.
Podane składniki na około 10 porcji.
Smacznego.