Zupy, zwłaszcza jarzynowe to przede wszystkim sycące, rozgrzewające oraz smaczne dania, zalecane przez dietetyków. Każdy obiad, a więc główny posiłek w ciągu dnia, powinien zawierać zupę - płynne danie.
Ten przepis na zupę jarzynową jest prosty do wykonania. Podstawowe składniki to rosół, warzywa i niewielka ilość masła oraz przyprawy. W tym przepisie możemy wykorzystać rosół, który często zostaje nam z niedzieli, a my nie wiemy co z nim zrobić, kolejną pomidorową? czy może teraz pora na inną zupę?? ;) Czytaj więcej
Ugotowanie tej zupy uda się praktycznie każdemu. Zupa jest naprawdę smaczna, a dzięki dodaniu czarnuszki ma charakterystyczny smak i zapach.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Rosół zagotować i wrzucić do niego ziemniaki, gdy się zagotuje gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać mrożone warzywa (fasolkę szparagową, kalafior, por, marchewkę, brukselkę) i dalej gotować przez około 10 minut. Na koniec dodać mrożony szpinak i gotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Gorącą zupę zdjąć z ognia. Dodać masło, szczyptę czarnuszki i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem. Podawać na gorąco z kromką pełnoziarnistego chleba posmarowanego masłem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.