Do przecedzonego rosołu dodać listek laurowy i zagotować.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do rosołu, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Mrożony szpinak przełożyć do garnka i rozmrozić na małym ogniu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Gdy woda ze szpinaku odparuje, dodać czosnek, masło oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Chwilkę razem smażyć, a następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.
Na koniec przełożyć do rosołu z ugotowanymi ziemniakami i zagotować. Wlać mleko, ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli soku z cytryny i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.