Któż z nas nie lubi jarzynowej zupki?? Chyba nie ma takiej osoby, bo jarzynowe zupki są pyszne i bardzo, bardzo zdrowe!
Ten przepis na zupę jarzynową jest, jak zresztą większość tego typu przepisów, bardzo prosty do wykonania. Ugotowanie zupy należy rozpocząć od przygotowania bulionu. Ważnym składnikiem zupy są wątróbki drobiowe, które należy oczyścić z błonek, ugotować w bulionie, po czym wyjąć i podsmażyć na patelni, a na koniec ponownie umieścić w garnku z zupą. Czytaj więcej
Jak widać z opisu, nasza jarzynowa jest nieco inna, ale bardzo smaczna i pożywna.
Przyprawiona, gorąca zupa z jarzyn i wątróbek, świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Polecamy ją na każdą porę roku!
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać liście laurowe, opłukany i pokrojony lubczyk, mrożone warzywa (marchew, fasolę szparagową, kalafior, brukselkę, por) oraz ziemniaki. Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek i wrzucić do gotujących się warzyw. Przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.
Następnie wątróbkę wyjąć z zupy i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, razem wymieszać i zrumienić. Wlać ½ szklanki wody, wymieszać i zagotować. Gotową zasmażkę wlać do zupy i razem zagotować. Przełożyć pokrojoną wątróbkę. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę majeranku oraz pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.