Przepisy Extra

Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem

Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem

Składniki:

25 dag makaronu (np. świderki)
1 łyżka oleju (do wody, w której będzie gotował się makaron)
30 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
15 dag cebuli
75 dag cukinii (waga po obraniu)
sól
pieprz
lubczyk (może być suszony)
10 dag jarmużu (waga już po oderwaniu z ogonków)

Sposób wykonania:

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju.

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać z boczkiem i smażyć razem, aż cebula się zeszkli.

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć. W połowie smażenia dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu i lubczyku. Razem wymieszać i smażyć do miękkości cukinii.

Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i dodać do cukinii. Razem wymieszać, patelnię przykryć pokrywką i całość dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Wymieszać, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełożyć świeżo ugotowany makaron, razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.