Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju.
Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać z boczkiem i smażyć razem, aż cebula się zeszkli.
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć. W połowie smażenia dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu i lubczyku. Razem wymieszać i smażyć do miękkości cukinii.
Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i dodać do cukinii. Razem wymieszać, patelnię przykryć pokrywką i całość dusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Wymieszać, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełożyć świeżo ugotowany makaron, razem wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.