Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy się zagotują to odcedzić. W rondelku roztopić smalec. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Przełożyć grzyby, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut (można podlać wodą, np. 3-4 łyżkami, aby grzyby się nie przypaliły). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać pod koniec smażenia. Grzyby zdjąć z ognia, dodać śmietanę, szczyptę ziół prowansalskich i natkę zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać.
Makaron razowy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie rozłożyć na talerzach i polać sosem grzybowym. Udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.