Grzyby leśne oczyścić, opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby pokroić, dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Następnie dodać do grzybów czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 45 minut. Na koniec dodać odrobinę majeranku i drobno posiekanej natki zielonej pietruszki oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi.
Na bułce kanapkowej rozłożyć łyżką farsz grzybowy (farsz grzybowy można zrobić dzień wcześniej, a potem zimny z lodówki rozłożyć na bułce kanapkowej). Następnie rozłożyć pokrojone w szerokie paski plasterki żółtego sera.
Tak przygotowane zapiekanki ułożyć w prostokątnej formie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe domowe zapiekanki polać ketchupem i podać na stół.
Smacznego.