Przepisy Extra

Domowe zapiekanki z leśnymi grzybami

Składniki:

Farsz grzybowy:
35 dag grzybów leśnych (np. podgrzybków, maślaków, kozaków)
10 dag cebuli
3 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
natka zielonej pietruszki
przyprawa w płynie Maggi
Dodatkowo:
1 długa bułka kanapkowa
10 dag żółtego sera (w plastrach)
ketchup

Sposób wykonania:

Grzyby leśne oczyścić, opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby pokroić, dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Następnie dodać do grzybów czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 45 minut. Na koniec dodać odrobinę majeranku i drobno posiekanej natki zielonej pietruszki oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi.

Na bułce kanapkowej rozłożyć łyżką farsz grzybowy (farsz grzybowy można zrobić dzień wcześniej, a potem zimny z lodówki rozłożyć na bułce kanapkowej). Następnie rozłożyć pokrojone w szerokie paski plasterki żółtego sera.

Tak przygotowane zapiekanki ułożyć w prostokątnej formie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe domowe zapiekanki polać ketchupem i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.